Tips

Deze tips zijn ook opgenomen in een tipsbrochure die u hier kunt aanvragen op onderstaande contactgegevens.
Ze maken het mogelijk de woning en haar directe omgeving mee te laten evolueren met de veranderende behoeften van zijn gebruikers.


Ontwerp Technische installatie Deuren & Ramen Keuken Trap
Inkomzone Leefruimte & Slaapkamer Wasplaats & Berging Badkamer & Toilet TuinOntwerp
 • Heb bij het kiezen van een bouwgrond of woning aandacht voor de aanwezigheid van openbaar vervoer, openbare functies (gemeentehuis, bib,…), winkels en horeca.
 • Organiseer ruimtes zo dat ze later een nieuwe functie kunnen krijgen. In een woning waar alle slaapkamers zich op de verdieping bevinden, kan een bureau op het gelijkvloers later een slaapkamer worden. Hetzelfde geldt voor de badkamer: een ruime berging kan later deze functie krijgen.
 • Denk na over de opdeling. De ruimtes voor de kinderen (slaapkamers, badkamer, speelruimte,…) kunnen eventueel in een aparte zone(verdieping, ander volume,…) worden ondergebracht. Op die manier kunnen ze na het vertrek van de kinderen gemakkelijk een nieuwe bestemming krijgen: de ouders kunnen inwonen, ze kunnen verhuurd worden, …
  
Let er op dat je later deze zone zo nodig kan voorzien van een eigen ingang.
 • Besteed de nodige aandacht aan de indeling van de verschillende verdiepingen (verticale organisatie). Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de voornaamste functies op het gelijkvloerse niveau combineert.
 • Gebruik waar mogelijk lichte, verplaatsbare binnenwanden. Dat geeft de nodige flexibiliteit bij een aanpassing van de woning.
 • Zorg ervoor dat de deuren (93 cm) en de gangen (100 cm) breed genoeg zijn. Zo kan je er altijd met een kinderwagen, rolstoel of andere brede voorwerpen door. Denk maar aan het binnen- of buitendragen van een nieuwe salon of kast.
 • Plan bergingen op de gelijkvloerse en eerste verdieping boven elkaar en plaats eventueel een houten vloer op de verdieping. Op die manier creëer je een schacht die later eventueel benut kan worden voor de plaatsing van een lift.
 • Vermijd niveauverschillen bij de toegang naar de voordeur, de tuin of het terras. Zo is de woning vlot bereikbaar. Een drempel van 2 cm kan al voldoende zijn om de regen buiten te houden. Moet je toch een niveauverschil overbruggen, probeer dan te werken met een goede helling en een ruim bordes.
 • Vermijd drempels en onnodige niveauverschillen tussen vertrekken. Vlak het niveauverschil tussen het schuifraam en het terras zoveel mogelijk uit. Wanneer hieraan van bij het begin de nodige aandacht wordt besteed, kan de overgang van binnen naar buiten nagenoeg zonder niveauverschil, zoals bijvoorbeeld door een verzonken schuifraam.
 • Denk erover om welfsels over de volledige breedte of lengte van de woning te laten lopen. De binnenmuren kunnen in lichte materialen - bijvoorbeeld gipskarton - worden opgebouwd. Deze zijn later eenvoudig te verwijderen.
 • Zorg voor voldoende ruimte om te bewegen, manoeuvreren,… zowel in leefruimte, slaapkamer, badkamer,…. 50 cm tussen een stoel en een kast zijn bijvoorbeeld niet voldoende om vlot te kunnen bewegen.
 • Plan een voldoende brede garage of carport, minimaal 3,30 m, bij voorkeur 3,60 m. Zo kan je altijd gemakkelijk in- en uit de wagen stappen. Of kan je altijd droog de wagen in- en uitladen.
 • Opteer voor een elektrisch bediende garagepoort. Zo kan je de garage gebruiken zonder in- en uit te moeten stappen om de poort te openen of te sluiten.